Tuesday, December 8, 2009

.:outstanding payment:.

Bismillahirrohmanirrohim...

arini d mulakan dgn cuaca mendung2 ujan kelabu...ewahhh cam kaji cuaca lak...
so mata pun ala2 suriram...badan pun lemah gemalai...jari jemari ja menten kat mouse...ahakss...tp arini aku kureng sehat...sore throat...tp baru2 ja lg nie..harap2 x brpanjangan...

treett...treeettt..!! dpt call dr RHB bank...ktnya aku dah tertunggak payment bln 11 untuk duit rumah....errrr...errkkk...orrkkk..!! soh org tu tlg check...ada any transaction tak untuk bln 11...maksud aku duit masuk klua dari saving akaun..sbb aku buat SI. dia kata xder...arggghh..!! duit xda masuk? sdg kan husban aku bok masuk 26hb Nov...call husban, dia pn ckp dh masukkan...

alkesahnya, slalu dia bok masuk thru machine guna ATM card...kebetulan lak aritu kad ada ngan aku..pastu kalut nk blk raya haji sama...aku soh dia p kaunter ja guna ic aku dlm borang, sbb no akaun pun aku x ingat...ayoyo..

setel kat kaunter...pegawai bank kata..oke...DONE! aku pn xda la nk check kat ATM kan..kemarin aku ada jgk cek thru ATM...belens patut bertambah la sket..sbb duit sokmo masukkan lebih...tp mcm sket banget...dlm ati dok kata...oOOOoooOOo maybe sebab lambat kot kena interest...sbb patutnya SI on 25..tp 26 baru bank in kan...

aku dh start cuak....nk p bank tetiba lak husban aku ada keja...nak tak nak aku try ja la call CS. Cek punya cek...duit tu masuk dlm credit card (cc) aku...erkkkk camno leh masuk situ...?

yg peliknya aku dah terminate cc tu since bln July aritu lg...camne lak xkena block ka hapa...? pastu dah la buat transaction thru kaunter...masa keyin xda ka alert msg ke....yg cc tu dah terminate...x active lg dah...atau paling2 tidak pun...ofkos la xda tunggakan apa2 kan...? jadi napa mesti nk bayar? lain la kalo tu Debit card...ye dokkk? CS td pun xda jawapan....tp yg pastinya..dia dah buat report then trus transfer belen tu ke saving acc aku...tp dlm masa 5 hari bekerja...so, tunggu dan lihat belens tu nti...

tu baru kesah aku ada saving acc & cc yg dah terminate....blom lg ada current acc ka...dak pn ada 3-4 acc...ekekek...mau pening nk cari acc mana yg terselit duit x seberapa tu...

dan...aku tgh dok kira2...kalo rumah lewat bayaq...interest camna kira? bnyk ka? mau 5% dari belen utang...haghu...

moral of the story, perbanyakkan duit saving dlm tu..supaya kalo cik SI datang...nahhh hambik ontime!! ..sure cik SI terkial2 kan...ekekekeke

7 comments:

Azmiezas said...

kadang2 kita pun tak faham, mcmana pihak bank ni buat keja.Kita pun penah alami benda mcm ni..nasib baik ada masa pi ngamuk kat sana...

sesemutku said...

tu la kan...takut lak mcm xda security part...dah terminate..tp still available...kalo ada org duplicate kad tu cemana? ni kita crita 'in case'

Azmiezas said...

Ye la..tu yg kita pelik, ac dah closed tapi still boleh buat transaction, tak ke pelik namanya...

Lagi satu kan kita paling takut online banking..kita x caya 100%..biaq la org nak kata kolot ka kuno ka..kita x peduli..biaq la pi beratuq pjg2 pun tak pa..janji duit x hilang.....kuang..kuang..kuang..

Diarihatiku1976 said...

betul..betul..betul... saya pun tak percaya 100% online banking.. coz dah terkena...

ME*L said...

pernah jugak bank call kata loan rumah tak bayar dah 2 bulan.. and amount nye pun dah berubah. awal2 hari tu, rm600++, tapi, tetiba bila dia call dah jadi rm700++.. mak ai.. 2 bulan beb. alhamdulillah, boleh cover walaupun kerja sendiri. amin...

Drama Mama said...

memang menyakitkan hati, esp when it involves our hard-earned money!!!! tapi kalau they can make it right balik takpala kan. boleh dimaafkan lagi huhu

http://twinkywinkystars.blogspot.com

free font said...

Assalamu alaikum ^^!
salam kenal