Wednesday, July 28, 2010

~28 Julai 2007~

3 tahun sudah berlalu
memori muncul kembali
dengan kehangatan....semalam...~

Sabtu, 28 Julai 2007...
seawal pagi...mber aku call...ajak aku kluaq....masa tu aku PJJ (perkahwinan jarak jauh...kekekeke) lagi ngan husban...aku dok ngan kaklong (1st baby)...teramat2 malas aku nk kluaq....terasa lemah..lembab sume ada la...tp dah sabtu cuti...ok la...layan la jgk mber aku....so dlm kol 10 kot kami kluaq...
nak round2 pn mcm mls...xda smangat....tah la...xtau cemana nk ckp...pastu aku ajak mber aku blk...sbb x da mood....tp seblom blk..mkn seksiap la...sbb x masak kan pg...dah kol 12...kang kebuluran...
so kami singgah mkn nasi ayam CP....makan pn xda mood...nk borak xda mood...aku ckp kat mber...aku xda mood nk wat apa pun...cam letih sgt2...jom la blk...aku rasa nasi ayam aku tu cam ada saki baki...
lps mkn..kol 12++ tgh hari...dia antaq aku blk umh...aku layan kaklong jap...suap bubur sume...dia nangis2...cam x tentu arah...pujuk2 ok jap...pastu cengeng balik....
dlm kol 3++....aku paksa kaklong tdq....kot2 la cengeng sbb ngantuk kan....dia tdq buai masa tu....dah paksa2...buai2....kak long pun lena....pastu kol 4 gitu....mata aku ngantuk yg teramat2....giler nye ngantuk...mang xleh nk wat apa lg....aku terlelap la jgk tepi buai..sambei tangan dlm buai dok ayun....

tiba2....kaklong menjerit trus nangis....tekejut aku trus bg duduk...sambei dok pujuk2 dlm buai...huh x makan saman....makin kuat nangis smp keras2 badan....tetiba ada call....troot troott...kaklong pun trus diam...
aku tgk nama kat phone...nama abg aku...beza kami setaun saja...aku dah rasa lain mcm...terdetik...apahal kol petang2...slalu tu mlm2 antara kol 7-9 ka gitu...tanya2 habaq kan...

dada bedegup kencang...
"assalamualaikum" -wsalam
"hang wat pa?" -xdak wat pa...ni kaklong tdq top2 gheyau...saipa tah...
...terdiam seketika...no more intro2 mcm slalu..
...tetiba abang aku nada sebak
"abah dah xdak..." -innalillah...bila? (masa ni aku masih lg cool wpun...)
"baru x sat...x smp 5min...aku call hang dulu.." -ok....(xtau apa nk cakap...)
"ok la...nk call kak plak...." -ok...

...abg aku pn xleh nk crita pjg2...lps dia ckp "abah dah xdak..." nada dia kembali cool....cuma dia xleh nk sembang panjang...sbb aku baru 1st call dia buat...nk call hat lain2 plak kan...

kaklong pun dah diam...x nangis2 lagi...aku pun take 5 jap...duduk...bertenang...cool...takdir Tuhan..siapa yang tahu kan...

pastu aku call husband...nk gitau dia...
"assalamualaikum..." -wsalam
...tiba-tiba
"uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........" -ehh apsal ni??!!! napa nie??!!
"uhukkk uhukkk...sobb sobbbb" -bertenang...bertenang...cuba cakap...napa nie?
"abah dah xdak...." -innalillah...bila?
"baru tak tadi.." -ermm...ok...so cemana...nk balik?
"nak...tapi cemana...xda cash..." -xpa...call mber (tadi)..gitau dia nk mintak tlg smp ke epot...
"ok.."

aku pun call mber aku tadi...gitau dia semua..aku xda cash ratus2....aku xleh nk guna ATM...apa nombor pun aku x ingat...blur abis...dia kata xpa..pakai duit dia...aku ganti kemudian...
terus packing apa yg patut...sume barang2 baby...aku rasa...aku cuma bawak baju selai ja tuk aku...
masa ni aku dah cool...redho...terima seadanya..
tetiba akak sulong aku call..tanya balik tak...aku ckp balik...dia pn x ckp bnyk...

mber aku dtg amik ptg tu..trus p epot...masa dlm perjalanan...aku call MAS...tanya ada tak tiket yg terdekat ni...kalo blh dpt connecting flight trus...KK-KL-AOS....dia kata xda...semua full...ok xpa....kami trus ke AA....sbb sini ada 2 terminal...terminal 1 utk MAS...terminal 2 tuk AA...

masa tu dah kol 5++...aku tawakal...trus tuju ke kaunter pertanyaan...aku kena Q dlm 3 org lagi untuk bertanya...last2 aku bertekad...mintak excuse dr brother depan skali...aku cakap....ada emergency kematian...blh tak aku dulu...dia kata ok...tanya minah AA...dia kata trus ja p kaunter xx...bgtau emergency...kebetulan ada sorg mamat AA..dia bawak smp dpn kaunter...aku gitau kata ada emergency kematian...aku soh derang check...flight terawal bila? dia kata sekarang kalo nak...aku kata ok!...dia call dalam...diorg pun ok...so aku lepas..kalo ikutkan dah close...sbb penumpang sume dah beratur kat dlm nk masuk kapal ja...beg pn kena hand carry...ok..no prob..janji dpt...

rezki...semua Allah dah tentukan...rega tiket kalo tak salah..aku ngan baby smp KL ja...rm568....gitu2 la kot...kawan aku byr...tetiba tringat...smp KL cemana nk blk kedah...tanya AA....KL-kedah xda mlm..kalo nk pagi esok...tu pun 7.25 kot...ermm...trus kol akak aku yg kat KL...dia baru 6 hari bersalin...dlm pantang lagi...dia pn lom bertolak...aku soh dia tunggu...ok dia ckp...

smp KL tah kol brapa...sbb dlm kapal pun aku xleh tdo...nasib la ank x meragam...fikiran aku melayang saja...abag ipar aku amik....singgah umah dia jap...dlm kol 11++ kami bertolak balik...

abg ipar aku pn letih...asik nagntuk...xtahan bwk kreta...3-4x benti tdo...akak aku dlm pantang 6 hari...last2 akak aku soh aku drive...errrr...nk tak nak kena la drive jgk...kang x smp la kami...
tu la pestime aku bwk kreta auto...slama ni bwk manual...rasa kekok jgk wpun paling sng kan...aku pn letih gak...tp tawakal la....smp la penang...benti jap..tukar driver...abang ipar aku lak take over...sbb dia dah krohh kroohh spjg jln...dah ada tenaga...aku plak flat...

nasib smp kampung awal lagi...sedara2 jauh...kawan2...org2 kg blom lg dtg untuk urusan jenazah...tp kira ramai dah la dtg kemarin smp ke mlm tu...lps salam2 sedara2 yg ada...aku trus ke katil tengok arwah abah aku....kurang sebulan untuk cecah 29 tahun hidup kami bersama...itulah arwah...terkujur kaku di katil...hanya kain selendang putih menutupi wajahnya...kain batik lepas/panjang terbentang menyelimuti badan....

semua adik bradik aku dah ada disisi....kiranya kami la paling last....sehari seblom tu...jumaat mak aku buat bacaan yassin untuk arwah....mintak d permudahkan segala2nya....sbb tu abg aku ada d kampung...dia pun plan nk blk KL esoknya atau ahad...rezki dia jgk la...dan rezki aku....aku kena outstation d KL sebulan masa bln 6...then dpt cuti seminggu...trus balik kg...aku balik kk x smp 2mgu....trus dpt call....

masa d katil arwah....ada mak sedara aku...lps salam dia...dia peluk...mintak aku bersabar...aku pun tenang dlm pelukan dia...baru aku duduk di sisi arwah....kucup dahi...kucup kedua2 pipi...sempat la jgk aku baca surah Yassin...aku bersyukur sangat2...masa aku smp pagi tu...smp la arwah d kebumikan....tak ada satu titik pun air mata aku mengalir....wpun org ramai...sedara mara...adik2 arwah (makcik pakcik) meratap pemergian abang tercinta....akak2 aku...dan mak aku pun cool saja...tiada airmata mengiringi jenazah smp la ke liang lahad....aku bersyukur sangat2..kerana kami antara insan2 terpilih untuk lebih tabah...dan redho pada hari tu...ya, pada hari itu...hari arwah d kebumikan

kalo org tgk..mesti kata...kitorg xda hati perut agaknya...xpun suka kot abah dia xda...xda pun nk nangis2....ermmm....

pagi tu ramai la yg dtg.....ada gak yg tanya dan cakap...."sian kan, ank dia yg kat sabah x sempat nk balik...jauh sgt..."...makcik aku ckp.."tu ada....pagi tadi smp.." -"hah??? dari sabah?"...itu lah yg di katakan ketentuan Allah s.w.t...tak da sapa yg tau...boleh jadi yg jauh dpt jumpa...boleh jadi yg tinggal seblah rumah pun x dpt jumpa....ada hal ka apa kan...

semoga aku tetap tabah...wpun dah 3 taun pemergian arwah...dan iringan aku untuk arwah masa hari pengkebumian sehingga ke liang lahad tanpa setitik airmata pun menitis....
tetapi tidak hari ini...saat ini...aku gagal...mungkin aku terlalu rindukan arwah...

supaya arwah d semadikan dlm keadaan tenang...dan di samping org2 yang beriman....

Al-Fatihah~

5 comments:

Azmiezas said...

Al-Fatihah..semoga rohnya dicucuri rahmat..

dulu kita pun sama, masa arwah abah pergi, tak de setitik pun airmata..sebenarnya menangis ni tak elok..lebih baik kita tahan..selagi boleh tahan..dan sapa yg tak sedih, kan??..bapa kita yg pergi buat selama-lamanya..

So kita sama-sama anak yatim..

BZmum said...

al-fatihah.. semoga aku lebih menghargai mereka-mereka yg berada di sisi aku..

eynda said...

Al-fatihah buat arwah...

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

Al-fatihah utk arwah abah hang...aku pon berpegang pada itu jugak ain, sbb mak aku selalu sebut, kalu allah izinkan, tak kira kita dok jauh puncak mana pon...kalu Allah dah kata kita berpeluang ada pada waktu2 terakhir itu, kita akan ada...tp,kalu Allah tak izinkan, kita duduk la sedekat mana pon, hatta serumah sekali pon...kalu Allah tak izinkan,kita tak sempat berjumpa....

bila mak aku cakap gitu,baru la sedap sikit hati aku nih...aku sokmo doa...agar aku dan somi serta anak2, diberi peluang utk berada pada hari terakhir itu...

Hai said...

Alfatihah untuk abah ain + ayah aku, sedih memang sedih. wlau air mata x mengalir, hati dah parah menanggung rasa rindu & derita. *titik.