Friday, June 19, 2009

.:cerita si kakak:.

kak long skrg dh pandai cakap...wpun kdg2 lebih kpd ayat2 ujung...kdg2 aku pun tak paham ujung pangkal..tetiba ja dah ending stori...hehehhe...tp apa2 pun aku tetap melayan biarpun x brapa paham...

ada org kata napa ank dia dah ckp lancar...seumor (sama tahun) cuma beza bulan...watever la kan...aku menerima seadanya...tp aku rasa...ANAK SULONG dia dulu cam sama ja spesis..lmbat ckp...ank no.3 may b cepat sbb ada senior 2 ekoq tlg ajaq kan....opppssss..ter emo plak..

sronok jgk melayan...wpun kdg2 setiap panggilan "ibu" tu slagi x d jawab "ya?" slagi tu la..."ibu....ibu...ibuu...ibu...ibuuu...ibuuuuuuu.." atau "abah...abahhh...abahh...abah...abah..." ank aku mmg x penat...mayb xcited nk crita kan...

skrg kalo dia wat apa2...mesti nk soh tgk...apa saja dia buat..kdg2 bukak paint soh la dia lukis2..pastu nti...
"abah...niiii (sini).."
"abah...niiii...ngok (tengok).."
"abahhhhhh...ngokkk!!"
lama2 abah yg ngok! hahaha adehhh sian kan...salah siapa? budak2 becakap..xda niat pun kan..lain la kalo tetiba ckp bab* kaa...bod*h kaaa...haa tu kena btolkan balik.

aku ckp ngan ank2 aku tgk pada keadaan...kdg2 terslang baku...kdg2 ckit ter sabah...kdg2 pekattttt kedah! part ni kalo hangin tahap zombie kg seblah aku rasa setiap urup xpenah la plak aku buang...sbb xmo nti ank2 pun cakap tak teruih (lancar)...konon2 nk ikut bdk2 kan..kita plak terlebih baby..."cini baby...baby nak atan ini?" (sini baby..baby nk makan ni) kang ada yg bdk2 pun smp ke tua gitu kan...

tp yg specialnya ank aku...urup "G" dia tah mana ilang...mostly tersangkut kat "N"...yg lebih tragis..kdg2 urup "N" dia ganti plak ngan urup "L"...x ke haghu bunyi nya...
bayangkan lah...
"ibu...ni kak lon/kak lol punya?"
tengah main2 konon2 mintak tolong..."ibuuuuu...tolol...tolol...tolollll" sudah la abah nya ngok! ibu plak tolol?
"kaiya (khaira) tidol?"

adehhhh apa2 pun aku hepi..kdg2 ilang rasa penat kan bila melayan kdg2 sahaja tp ghisau la plak kalo dah 44 kali sebut...termakbul ka? bkn sronok d dengar...tp dah pueh ajaq...x menjadi jgk...

15 comments:

eynda said...

mut...adam eynda tu darjah 2 pun cakap tunggang langgang lagi kekeke....

sesemutku said...

hehehe..sure kiut ja bunyi adam cakap..xpa..org dengaq..sure kata ank mat saleh pelat..ekekeke

BZmum said...

anak buah aku dulu mcm tu jugak.. anak sulung.. umo sebaya dgn anak aku nombor 3 (umar tp dia tua sikit).. setahun lebih umar dah cakap sebiji2, dia memang tak blh nak becakap.. aku kata, jgn banding dgn anak aku sbb dia ada 2 kakak yg becok.. sampai bawak pi bomoh.. tp aku tgk skrg (3 thn lbh) dah ok dah.. becok dan bijak jugak.. yg penting ko kena borak dgn dia.. anak sulung aku dulu sbb mak aku selalu berleter.. tu yg cepat cakap.. ko rerajin laa berleter.. hehe..

sesemutku said...

aku x banding ngan ank dia..sbb ank buah ramai jd tau la jgk kan cpt lmbtnya...tp dia yg lelebih bandingkan ngan kak long ni...mls nk mnjawab...kang balik2 aku jgk yg salah...tp kak long dah improve la dari hari ke hari...kalo camtu aku nk kena tingkat kan ilmu beleter nmpknya...hahahaha

liza said...

heheh.. aku tau sape nye angkara ni.. saba yo la

sesemutku said...

liza...mekasih karna memahami..ahaksss

zura said...

siapakah dia itu? bukan aku kan?

sesemutku said...

zura, sila lihat fakta. ank org itu no.3 sebaya ank aku (sulong) cuma beza bulan...last aku jumpa ko masa ank aku merangkak kan...lom pndai ckp kan..maknanya bkn ko la tu...hehehe...

zura said...

tula pasal.. aku konpius bila liza pun kenal org itu.. oh!siapakah org itu?

sesemutku said...

jeng! jeng! jeng!.. misi mencari bermula...hehehe

mama idzareef said...

salam sesemutku.. blh tau tak kak long tu umor brape start pandai bcakap...

sy pn tgh risau anak sy nk masuk 2thn dah..tp still takmau cakap..mama ngan papa aje..tu pn ntah sape2 pn dia panggil mama..huhu..risau..

kengkawan pn duk banding2 ngan ank dorang..sedeyy tauu.. :(

sesemutku said...

mama idzareef: kak long dah 2thn 6bln...ramah..pot pet pot pet tp itu la..abah/ibu/adik clear..yg lain2 german+jawa+spanyol..mcm2 ada..hehehe..kalo dia ckp x paham pun sy sambung ja crita dia..tp kan sejak saya anta umah bbsitter baru..ctu kan ramai bdk2..dah banyak vocab, cuma pelat la...
mak kata ank sulong mang gini..adik munkin cepat..sbb nti kakak dok ajar kan..cuma tu la... lain2 ank lain la kot tahap dia kan..
sapa yg dok banding2 kan tu meh kita lepuk...hehehe

mama idzareef said...

hmm..lega sket bc comment sesemut nie.. maybe btul ckp ur mom.. anak sulung mmg lmbat kot ekk.. sbb takda sesapa ajar..anak no2 3 ader kakak or abang yg ajar kan..

hmm..my fren yg suke banding2 tu anak no 4 dia br sthn 2 bln dh pandai cakap kata dia.. bleh plak dia ckp kat saya anak ko ader problem kot.. huwaaaaa... sedeyy sgt tauu!!

sesemutku said...

mama idzareef: komen2 sinis tu dah sokmo kena..siap kata ank kita bermasalah kan...sadis jgk..
xpa la..bak kata member (zura a.k.a bzmum) yg penting besar jd manusia...kang pandai awal2 cepat bosan lak budak tu kan...nk sedapkan ati..hehehe

Mr. and Mrs. Mokhsin said...

semut...alah..abaikan ajelah sapa2 yg cakap gitu..cam haku...anak 4 orang ..4 macam gaya bercakap...anak sulung memang cepat bercakap...tp yg paling cepat bercakap anak aku nombor 3..sampai aku langsung tak ingat ada ke dia cakap bahasa german....ni anak aku g nombor 4 nih..dah setahun 7 bulan...lom pandai cakap lagik....kalau compare ngan kakak2 dia mmg lambat skit lah...
cakap ujung2...kdg2 aku paham, kdg2 tak....gitu lah..
tp aku tak risau...pasal bagi aku lain budak2 lain dia punyer tahap perkembangan...

adik bongsu aku dulu omo 2 tahun tahu cakap "ma" jer tau...tok aku ingat dah bisu dah...sekali dah dapat mulut..amik ko ! cakap tak benti2...pastu laju lak tu...

ko jgn risau lah