Friday, June 5, 2009

.:puasa:.

Puasa dijangka 22 Ogos, Aidilfitri 20 Sept.

PUTRAJAYA 4 Jun - Umat Islam di negara ini dijangka mula berpuasa pada 22 Ogos ini dan akan menyambut Aidilfitri pada Ahad 20 September. (2009)
Penolong Pegawai Tadbir Unit Falak Fakulti Pengajian Kontemporari Islam, Universiti Darul Iman Malaysia, Ahmad Taufan Abd. Rashid berkata, jika tarikh itu digunakan, ibadat puasa tahun ini hanya dikerjakan selama 29 hari.
Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa tarikh sebenar puasa dan Aidilfitri tertakluk sepenuhnya kepada perisytiharan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja kelak.
''Berdasarkan kepada kiraan falak, anak bulan Ramadan tidak akan wujud pada hari rukyah (20 Ogos) kerana tempohnya tidak sampai pada tahap kematangan berikutan jarak antara waktu berlakunya ijtimak (detik pemisahan) antara bulan Syaaban dan Ramadan adalah satu jam sebelum Maghrib," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini.
Berhubung penentuan tarikh Aidilfitri, Ahmad Taufan berkata, ijtimak Ramadan dan Syawal berlaku pada pukul 2.44 pagi pada hari rukyah 29 Ramadan (19 September) dengan usia anak bulan Syawal mencapai lebih 16 jam.
''Oleh itu, menurut kaedah yang diamalkan di Malaysia, anak bulan Syawal dijangka wujud dan boleh kelihatan pada petang hari rukyah 19 September.
''Jika kaedah itu diguna pakai, kita jangkakan umat Islam akan menyambut Aidilfitri pada Ahad 20 September," katanya.

wpun aku lom abis ganti posa....tp aku tatap gumbira sbb ini tawon turn aku blk Kedah...yehaaaaaa...!!
Kedahhhhhhhhhhhhhh...tunggu kepulangan i bersama insan2 tersayang kehh...smg perjalanan kami pergi dan balik dengan selamat. Amin =)
pssstt...dan2 rasa nk tukaq duit raya la la nie gak...ekekeke poyo kan

4 comments:

zura said...

Jom ganti posa beramai2.

Kalau sempat blehla jumpa kat airport.

sesemutku said...

idea yg best...tp aku smp tgh mlm...last flight...koi 12-1pg smp rsnya smpai

zura said...

ko turun klia ke, aloq staq?

sesemutku said...

lcct...pehtu esoknya drive (kreta abg aku) ke kg halaman