Monday, May 18, 2009

.:New7Wonders:.

Vote for Sipadan


ini la keindahan alam semulajadi yg aku sendiri x sempat nk terokai...ewahhh bunyi cam pandai diving ngan snokling ja kan..ekekeek...tp menurut sumber2 yg boleh d percayai, Pulau Sipadan ni mang teramattttt la cantiknya. di dasar laut katanya, kecantikan bagaikan syurga (syurga maksud di sini keindahan yang tak dapat nk d gambarkan). x terluah katanya. seingat aku Nurul Syuhada Nurul Ain Majalah 3 tu kata, terkelu lidah skejap...xtau apa yg nk diceritakan. Munkin bertapa takjub nya dia masa kat dasar laut kan.


subhanallah, cantik kan...tp kan...kalo aku kompem x turun..penakut la katakan...takut ikan gigit2 kaki aku...akakakakak...

Dulu pelancong blh kluaq masuk sesuka hati ja ke pulau sipadan nie, tp atas sbb2 tertentu...terpaksa di closed. Tapi di bukak balik utk tourist cuma cannot stay kat sana utk overnite. Kalo nk bermalam, di Mabul la pilihan tepat. Dari Mabul akan d bawak ke Sipadan utk tempoh sejam saja. time tu la utk snokling atau apa saja la. ini adalah untuk ciri2 keselamatan yg terpaksa di kawal. pulau sipadan tu kecik ja diameternya. dan dikatakan hanya berbentuk seperti cendawan. jadi katanya bimbang sekiranya bawah dasar laut tu crack fo sure la permukaan pulau tu x stabil kan. boleh imagin la kalo batang cendawan patah, apa akan jadi. ermm agak scary. Kalo nk tau lagi detail, blh la search kat cik google...bnyk jg info2 yg ada. aku ni kalo search suka tgk gambaq2 ikan ja...hahahaha...

Tapi entry kali ni nk ajak kawan2 skalian utk Vote for Sipadan untuk tersenarai antara 7 keajaiban dunia. Kita berada dlm kategori B. sekiranya berada pada ranking bawah 7, July ni kita akan masuk next stage. skrg kita kat ranking 12. jadi, jangan tunggu lama2...jom vote sekarang!!

5 comments:

sHa_eiNa said...

mmg cntik sipadan ni...
bile la nk smpai cna.. :)

sesemutku said...

sha : bajet la sorg 1K...hehehe

liza said...

dive kat internet yo la ain.. nak berenang pun tak reti.. terjun trus tak timbul2.. heavy metal badan ni haa..

sesemutku said...

liza: aku risau takut ikan2 tu ingt spesis mana lak nie sesama brenang d dasar laut..ahakss

luv_ma said...

cantek bangeet..kalau lah pandai diving nk je p:)