Tuesday, March 24, 2009

.:Tetamu:.

smlm aku d kunjungi tetamu...dh dlm kreta time nk blk keja tu baru husban aku habaq..."mlm ni ada tetamu...derang nak dtg"...erkkk!! derang? bila? mlm nie? lps mgrib ka? kompem ka? bertubi2 soklan aku tanya..cuak skejap! time dah 5.30ptg...lps mgrib maknanya 6.30ptg++ laaa...errr? sprt biasa...1st skali pkiaq nk jamu pa kat tetamu? pastu dan2 tringat suasana umah aku yg mcm tongkang pecah..goshhh!! husban aku ckp masak la..grg2 apa yg ptt...hehehe..nk ja aku gelak bsq. aku ni kan...xleh wat keja kalo org dh smp...pastu 1 lg kalo kalut camni..maunya 1 hapra pn x jd. last2 aku soh dia tapau soto ayam 4bgks.
kalo mengenangkan peristiwa2 lampau...nk ja aku jamu ayaq suam...kompem 101% h.al.al..tp bila pkiaq2..x tegamak la plak kan..org dtg kena la rai slagi termampu. yg sudah tu sudah la..ewahhh :D
mls nk msk wpun kebiasaannya kalo tetamu nk mai sure aku akan masak (kalo sempat dn ada bahan...muakaka) kesimpulannya...masak ayaq ja la.
dan seperti kebiasaannya...semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tetamu2 aku yg dtg umah memuji umah ku yg sentiasa bersih! kemas! wpun x da deco2...atleast sdp mata memandang...x mcm umah org yg ada ank..ada baby...x besepah pun...dan sememangnya dapur aku pn clean & clear! huh! besaq sungguh pujian tetamu2 ku ittew...sungguh ku terharu...rajin btol tuan rumah nie... =)

meh sini aku nk crita...lepa x tau apa terjadi d sebalik tabir sblm lepa sampai...nahhh...jejak ja kaki kat umah..trus aku amik vacum....smp laki (tgh kusyuk crita) aku tebeliak bj mata..."rehat la dulu..jap2 lg kemas!" hehehehe..agak2 la kalo rehat..mang rehat trus...kalo ikut pnat...sprt slalu la kan...boomm kat sofa..."x sempat la kalo rehat"...trus aku vroom! vremm! vroom! vrem! aku vacum 1 umah...amik sume sgala menan2 ank yg aku rasa smgu dah dok tecongok kat ctu! yg slama ni lalu dpn menan tu xda hajat pn aku nk kutip. malas! nasib lps ja aku vacum, husban aku pn x jd rehat...trus dia amik mop! hehehehe..slamat la aku...aku msk lak dapoq, handle apa2 yg patut...yg pntg basuh dn kemas..abis sume aku lap..nsb la dapoq kecik kan...pastu msk lak blk tetamu...bg clear ckit..sbb blk tu jgk aku smpn bj2 kerja aku + bj ank2 + brg2 menan...2 hero + 1 heroin + 1 heroin@hero yaitu ank aku sndr...biasa la kan...wpun heroin..tp bila kat umah sndr..ofkos akan jd power rangers bagai...dlm masa x smp 30min...clean & clear umah aku...perghhh mmg x d nafikan..d ulangi..bersih! kemas! lps solat kami solat..rehat x smp 10-20min..derang smp...sesi mnjamu slera brmula...puas diorg ajak kami mkn..bkn x nak mkn...padahal..penat yg td lom ilang...wakakaka..msg2 muka control beb! konon kenyang la tu. dlm hati, dok tecungap2 hat tadi lom reda. hadoiiiii...mmg seksa la jgk kan kalo xda maid nie...antara rajin ngan tdk ja...

untung nya kalo ada org nk dtg umah aku...sure diorg call/sms dulu...takut kitorg xdak...so kalo smp ja sms "ko ada kat umah ka? kami nk dtg.." dpt ja sms..trus pgg penyapu/vacum..smbil bls..."dtg la...kitorg tgh lepak" hahahah..padahai, mcm lipas kudung memasing. smpkan jiran blok sblh nk mai pn dia sms (takut aku keja/jln2)...kdg2 sengaja aku lewatkan 5min sms..sbb nk clear kan serba ckit kat dpn tv...hehehe...mana la tau kan...dah sms top2 tepacak dpn pintu ;p

dan seperti biasa..ku sangka kan panas hingga ke esoknya..rupanya besepah kembali x smp 10min tetamu blk... :| so, tgu ja la bila plak yg rajin..penat nk ngemas..xpun tgu ja tetamu lain smp lagi...ngee

2 comments:

zura said...

sibbaik husband ada kan??bila la ada rezeki aku pi sana ni?aku dtg nnt, aku sesiap bawak soto.. ko kemas rumah je.. hehe

sesemutku said...

kalo ko dtg kena bgtau gak...hahahah senang aku nk polish umah bg kilat2...
ehh kan ada RM0 tuuu...pe lagi...