Monday, February 9, 2009

.:Chicken Pox:.

sesungguhnya aku terlalu la malasnya nk update blog ni...kalo poyo tu poyo sgt...kalo dh smp mahmood malas....adoyaiiii...usah d ungkap lagi...dah nk sebulan aku dan anak2 kena kuarantin ja kat umah...alkisahnya, ank2 aku kena ciken pox. memula adik kecik...gab 2mgu kak long la plak. time kak long la sadis ckit..dia dh besaq...pandai garu2..pehtu dah leh hbq.."akiittt laaa...akittt..." adoyaiiii...tertekan jiwa aku time tu...so, tuk mententeramkan keadaan...aku usap2 la asaikan dia rasa lega...ciken pox ni kan jenis yg bengkak ayaq tu. time kak long la agak menduga jiwa aku..apa daknya, panas dia x pandai2 surut...last2 bwk p klinik 38.4..doc kata still uindercontrol...tp agak tinggi la bg bdk2...so, doc sombat ubat montot spy cpt ckit..sbb aku ada bgtau, bg ubat demam pn x kebah2 jgk. doc kata kalo ciken pox mmg demam kuat...sbb tu kena jaga ckit biar budak maupun org tua2 bangka. dok call mak aku, ermm kalo kat kg ada la ubat2 traditional...mandi ayaq daun itu ini spy cepat turun panas n x bg gatai2....esoknya tu aku trus p kat kedai sinsei cina, hbq kata ciken pox...then dia bg la akaq kayu tuk mandi. blk tu hasben aku rebus sejam la dia soh...utk kluaqkan pati. tu utk buang panas n gatal2 (miang) kat badan...so far tgk kak long x la seberapa menggaru...cool la ckit..leh main2..kalo dak tu.."akittt..." 24 jam..sbb gatai kot...sian tul.
jadi...terpaksa la kami ber weken saja d umah...kira pecah rekod la tuk aku menongkoi ja kat umah tu...ekekeke kalo dak, pantang weken sure jenjalan wpun takat round2 dok dlm kreta... :-p

4 comments:

zura mail said...

cian ko.. aritu aku pi umah hai.. sesambil pi kursus.. x smpt nk citer dlm blog..

Hai said...

a'ah ain, cian ko ngan anak2.. takpe, sakit tu tanda Allah sayang.. :) nanti kite g jenjalan same2 ea.. <-- yo yo je den nih.. hehehh...

aku said...

zura:bila lak nk kursus area cni? leh citer pjg lebar dlm blog ;-p

hai:ko jgn bg harapan pelesu kat aku...kang aku tuntut kang...heheheh...meh arrr cni

Hai said...

ain, aku kena tunggu bujang hijjaz aku tu dah pandai ngorats anak dara khaira ko tu.. ekekke..